Pressmeddelande – BVJ-M bortgång

Bert Valentin Johansson Munk avled efter en kort tids sjukdom i cancer. Fram till sitt insjuknande var Bert aktiv som boxningstränare på Winning Boxing Club i Malmö som han grundade år 1994.

Bert har under sin tid som boxningstränare inspirerat tusentals inom fighting. Bert betonade alltid vikten av träning, disciplin och moral. Berts plötsliga bort- gång har berört många och lämnat familj, vänner och träningskamrater i stor sorg.

Bakgrund

Bert föddes i Göteborg 1947 och växte upp under tuffa förhållanden. Tidig barndom fick Bert spendera delvis på gatan då hans föräldrar övergav honom. Han blev placerad på barnhem av socialen och tillhörde ett av de s.k. ”barnhemsbarnen” i Sverige. Efter en tid blev Bert flyttad till ett fosterhem i Småland.

”Bert fick 2011 en Officiell ursäkt av Regeringen och Socialdepartementet för vanvårdande under sin tid som fosterbarn.”

På fosterhemmet blev Bert och övriga barn regelbundet misshandlade fick inte svensk skolgång. Istället tvingades de arbeta dagligen på bondgården där de bodde. Bert berättade ibland hur svår tiden på fosterhemmet var där de under långa perioder fick dåligt med mat, varpå de ofta åt foder i ladugården som egentligen var till djuren. Bert fick 2011 en Officiell ursäkt av Regeringen och Socialdepartementet för vanvårdande under sin tid som fosterbarn.

Kampsport

Efter tiden i fosterhemmet flyttade Bert 16 år gammal åter till Göteborg och började då arbeta som kock. Det var under denna tid då Bert även upptäckte sitt livs passion; kampsport.

Efter några år i Göteborg så flyttade han till Solna och började träna karate på klubben ”Kyokushinkai Karateklubb Stockholm”. Klubben heter idag ”Oyama Karate Kai” vilket är Sveriges första Kyokushin klubb. Bert tränade där fram tills han fick ”brunt bälte” och blev huvudinstruktör.

Japan

Efter en tid som chefstränare så fick han möjlighet att arbeta som kock på ett fartyg. Fartyget tog Bert jorden runt och vid en vistelse i Tokyo, Japan, valde Bert att stanna och börja ett nytt kapitel i sitt liv.

I Japan kunde Bert fullfölja sin passion för kampsport och började träna Karate på heltid. Bert avancerade inom karate med att erhålla ”svart bälte” inklusive fem ”Dan”. Han tävlade under flera turningar i s.k. Kyokushin ”Kontaktkarate” som sedan kom att utvecklas till det vi idag känner till som Kickboxning. I Japan lärde sig Bert också vikten av disciplin och mental styrka, vilket kom att bli hans signum som boxningstränare.

I Japan bildade han även en familj och fick två döttrar, men efter tio år återvände Bert med familjen till Sverige där han startade Sveriges första kickboxningsklubb, Viking PRO, i Malmö år 1976.

Kickboxning fanns dessförinnan inte i Sverige. Bert och hans kickboxningsklubb, Viking PRO, blev snabbt känd och populär inom den dåvarande, lilla men snabbväxande, fightingkulturen. Idag är det många kickboxningsklubbar som har sina rötter från Viking PRO.

Boxning

I början på 80-talet valde Bert att specialisera sig på boxning och fick då fram boxare såsom Håkan Brock. Håkan blev tvåfaldig svensk mästare, nordisk mästare och representerade Sverige i tungvikt i boxning vid olympiska sommarspelen 1984.

Samtidigt som han arbetade som boxningstränare, var han även vaktchef på Hotell S:t Jörgen i Malmö som då var Malmös mest välrenommerade restaurangkrog. Under denna tid kom han även att träffa sin nya hustru.

Tillsammans med sin fru fick Bert två söner och grundade en ny boxningsklubb, Winning Boxing Club ”WBC”, år 1994.

”Träning för alla!”

Vid start av WBC beslöts sig även Bert för att satsa på kvinnor och kvinnliga boxare. Normen på denna tid var att kampsport inte var något för kvinnor, men efter att ha förstått den höga efterfrågan hos kvinnor för kamp- sport, valde Bert att satsa på kvinnor och gick ut med slogan ”Träning för alla”.

Winning Boxing Club (”WBC”) blev snabbt en succé med många medlemmar av bägge kön. Över tid växte även detta signum till att inkludera inte bara kvinnor utan från alla delar i samhället, oavsett ålder, kön, etnicitet eller stadsdel.

Under tidigt 2000-tal fick Bert fram flera duktiga kvinn- liga talanger där b.la. Åsa Sandell och Maria Lindberg. Åsa vann fyra SM-guld och ett EM-guld som amatör och gick 11 matcher som proffs där hon b.la. gick en uppmärksammad match mot Laila Ali (dotter till Mohammed Ali). Maria kom att bli världsmästare i lätt mellanvikt efter att ha vunnit på poäng över britten Sara Davis i Rülzheim.

Bert har inte bara utvecklat flera världsmästare i boxning, han har framför allt inspirerat tusentals med sin unika träning och metodik. WBC har medlemmar i alla åldrar och signumet ”Träning för alla” lever kvar och fortsätter att engagera nya talanger.

Bortgång

Fram till sin bortgång var Bert styrelseordförande och aktiv som tränare i WBC. Han hade inga planer på att pensionera sig eller trappa ned innan sin sjukdom. Tvärtom motioner de Bert dagligen och hade stora planer för framtiden med nya talanger.

Nyheten om hans bortgång har berört många och på sociala medier har personer över hela världen delat unika berättelser om Bert. Till ära för Bert hyllades han av Sensai Graham Ravey Australien med ett ”krigar-skrik” under 5 min som finns att se på Facebook via länk: https://fb.watch/n6Tsv1wDlE/

… En krigare har kommit hem.

Kontaktinformation

För mer information om Bert Johansson Munk eller bilder. Vänligen kontakta Berts söner Tord Johansson Munk eller Karl-Henrik Johansson Munk.

Karl-Henrik Johansson Munk

info@khjm.se | +46701442442

Tord Johansson Munk

tord.munk@pm.me | +46768750906